- Strona główna >
- Artykuły >
- Suszenie owoców czy ich liofilizacja? Co jest korzystniejsze?
Suszenie owoców czy ich liofilizacja? Co jest korzystniejsze?
Na rynku coraz częściej słyszy się o cennych właściwościach owoców liofilizowanych, które nie tylko świetnie sprawdzą się w formie przekąski, ale również jako dodatek do deserów czy potraw. Czy owoce liofilizowane są dla nas zdrowe? Czym jest proces liofilizacji? Czy liofilizowane owoce są lepszym rozwiązaniem niż owoce suszone, które cieszą się niesłabnącą popularnością? Sprawdź, które owoce wybrać!
Jak wygląda liofilizacja i suszenie owoców?
Proces liofilizacji owoców jest dość skomplikowany, polega on na odwodnieniu owoców lub warzyw przez ich szybkie zamrożenie, a następnie poddanie działaniu próżni. W wyniku procesu liofilizacji z owoców odparowywana jest niemal cała woda — uznaje się, że liofilizacja usuwa aż 98% wody z owoców lub warzyw, które nie tracą na swoich cennych właściwościach i witaminach, a także pierwotnym smaku i zapachu. A jak wygląda proces suszenia owoców? Owoce suszone można otrzymać z wykorzystaniem metod naturalnych lub metod mechanicznych. W przypadku metod naturalnych owoce suszone można otrzymać za pomocą suszenia na słońcu, a metoda mechaniczna polega na podgrzewaniu owoców z wykorzystaniem ciepłego powietrza, dzięki czemu woda zaczyna z nich odparowywać i dochodzi do usunięcia jej w ok. 70/80%.
Jakie wartości odżywcze mają owoce liofilizowane?
Badania związane z procesem liofilizacji wykazują, że owoce liofilizowane zawierają aż 90% zawartości składników odżywczych znajdujących się w świeżych owocach. Owoce liofilizowane nie zawierają żadnych konserwantów ani żadnych dodatków, ponieważ są one owocami w skoncentrowanej postaci — zawierają cenne wartości odżywcze, minerały, a także błonnik i węglowodany w dawkach podobnych do świeżych produktów. W przypadku owoców liofilizowanych można powiedzieć, że smak oraz ich zapach jest znacznie bardziej intensywny od świeżych owoców.